Orka Morgan is zaterdag bevallen in het zeepark op Tenerife waar het dier verblijft. Moeder en kalfje maken het goed. Dat laat het dierenpark Loro Parque weten op de website.

De bevalling is volgens het park uitstekend verlopen. "We wisten niet hoe de bevalling zou gaan, omdat Morgan een hoorbeschadiging heeft, maar het verliep soepel.''

Het kalfje zwom al snel naast Morgan. ''We weten nog niet welk geslacht het kalfje heeft, maar het belangrijkste is nu dat het met beide dieren goed gaat."

Morgan werd in 2010 ondervoed uit Waddenzee gehaald

Morgan werd in 2010 zwaar ondervoed uit de Waddenzee gehaald en naar het dolfinarium in Harderwijk gebracht om te worden verzorgd. Het ging niet goed met de orka, die veel te licht was en amper lichaamsvet had. 

Toen Morgan begon te herstellen, werd gekeken naar de beste optie voor haar om te blijven. Ze kon niet worden uitgezet, dus werd gekozen voor het park op Tenerife. 

Een terugblik: orka Morgan 5 jaar geleden naar Tenerife
50
Een terugblik: orka Morgan 5 jaar geleden naar Tenerife

De voorgestelde verhuizing van Morgan leidde tot kritiek

De voorgestelde verhuizing naar het dierenpark op Tenerife leidde tot kritiek van dieren- en natuurorganisaties, die vonden dat Morgan moest worden teruggezet in de natuur. Ze betwijfelden of de orka goed zou worden behandeld op Tenerife.

De familie van de orka is nooit getraceerd en er bestond twijfel of het jonge dier voldoende voedsel zou kunnen vinden.

Toenmalig staatssecretaris Henk Bleeker van Economische Zaken gaf in 2011 groen licht om Morgan naar Tenerife te verhuizen. Een juist besluit, oordeelde Raad van State in 2014. Er zou geen realistisch en bevredigend alternatief zijn geweest.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!