Japan heeft een tijdens een bijeenkomst van de internationale walvisvaartcommissie (IWC) een nieuw plan gepresenteerd om het verbod op de commerciële walvisvaart op te heffen.

The Guardian schrijft dat de Japanse delegatie van ruim zeventig mensen vindt dat de IWC het verbod onterecht handhaaft. De commissie komt deze week bijeen in het Braziliaanse Florianopolis.

Sinds 1986 is er een verbod op de walvisjacht voor bepaalde soorten, omdat die toen met uitsterven werden bedreigd. Volgens Japan zijn de populaties van die soorten dusdanig gegroeid dat commerciële walvisvaart weer toegestaan moet worden.

Japan zegt boos te zijn over de intolerantie van de IWC en vindt dat de regels veranderd moeten worden, zodat de onderlinge confrontaties tussen landen over walvisvaart verdwijnen.

Een ander voorstel van Japan is het verlagen van het aantal voorstanders dat nodig is om jachtquota te verhogen. Dat is nu nog twee derde en zou volgens de Aziaten een meerderheid moeten worden.

Australië heeft direct laten weten het niet eens te zijn met Japan. "Iedere vorm van walvisvaart is onacceptabel voor alle Australiërs", aldus de Australische afvaardiging.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!