Wilfred Reinhold van het platform Stop invasieve exoten zegt dat het leger ingezet zou moeten worden om de Aziatische tijgermug te bestrijden in het Limburgse Weert.

Volgens hem is het voor het eerst dat de tijgermug zich op een vaste plek in Nederland gevestigd heeft. Reinhold stelt vast dat het de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet lukt om de tijgermug uit te roeien in Weert.

"Daarom is het tijd voor een andere aanpak. In andere landen worden ook soldaten ingezet om deze insecten te bestrijden. De NVWA heeft niet genoeg mankracht en kan het niet aan." Het leger zou volgens Reinhold ingezet kunnen worden om onder meer vallen in grotere gebieden te zetten en de mug met biologisch gif te bestrijden.

De NVWA is het er niet mee eens. "Het is niet zo dat de tijgermug zich heeft gevestigd in Weert. We zijn bezig met het bestrijden van de tijgermug daar", zegt een woordvoerder. Volgens haar heeft de NVWA dit jaar 35 tijgermuggen in de Limburgse plaats aangetroffen.

Aziatisch insect ook in andere plaatsen opgedoken

De tijgermug, die oorspronkelijk uit Azië komt, is dit jaar ook al opgedoken in onder meer Amstelveen, Assen, Almere en Westervoort en Montfoort.

De mug steekt vooral overdag en kan allerlei virusziekten verspreiden, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zika. De Aziatische muggen liften meestal mee naar Nederland in autobanden of in lucky bamboo, een oosterse kamerplant.