Een meerderheid van de Nederlanders (69 procent) vindt dat het welzijn van vissen beter beschermd moet worden. Ze zouden gemiddeld 20 procent meer willen betalen voor een vis die een behoorlijk leven en redelijk zachte dood heeft gehad, voordat die op hun bord belandt.

Dat blijkt volgens Compassion in World Farming Nederland (CIWF) uit de resultaten van een opinieonderzoek in negen Europese landen, meldt de organisatie woensdag. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van verschillende dierenbeschermingsorganisaties.

Bijna drie kwart (72 procent) vindt dat vissen evenveel bescherming verdienen als andere dieren. Maar volgens Geert Laugs, directeur van CIWF, schieten de regels voor vissen echter tekort: "De overheid moet met haar tijd meegaan en betere regels voor de bescherming van vissen opstellen, te beginnen met verdoving bij de slacht."

Bij de duurzaamheidskeurmerken, zoals MSC en ASC, wordt geen extra rekening gehouden met vissenleed, zegt CIWF. De club roept het kabinet samen met andere organisaties op welzijnsregels op te stellen en verdoofde slacht te verplichten.