Een halfaap die als verstekeling vanuit Tanzania is meegereisd met een Nederlands vrachtschip, is vrijdag aangekomen in Vlissingen. Het gaat vermoedelijk om een Garnetts galago.

Stichting AAP meldt dat de halfaap waarschijnlijk ongemerkt aan boord van het schip Rolldock Sun is geklommen toen het vaartuig twee maanden geleden in Tanzania lag. 

Een Nederlands bemanningslid ontdekte het beest op 8 juli, één dag na het vertrek van het schip. Hij nam contact op met zijn vader, die AAP weer om advies vroeg. De halfaap verkeert volgens de bemanningsleden ondanks de hoge temperaturen in zijn verblijf in goede conditie.

Als in Nederland primaten met een onbekende gezondheidsstatus aankomen of worden gevonden, is AAP de officiële opvangplek waar ze in quarantaine gaan. Galago's kunnen, net als andere Afrikaanse primatensoorten, besmettelijke ziektes als gele koorts bij zich dragen.

Tijdens de quarantaineperiode, die minimaal twaalf weken duurt, moet duidelijk worden of het dier gezond is. Na zijn quarantaineperiode in Almere zal de galago naar een geschikt verblijf verhuizen.

Bemanning Nederlands schip zorgt voor halfaap
60
Bemanning Nederlands schip zorgt voor halfaap

Garnetts galago is een beschermde diersoort  

Net als alle andere primaatsoorten is de galago beschermd via het Verdrag van Internationale Handel in Bedreigde Soorten. Desondanks wordt de primatensoort binnen Europa als huisdier verhandeld.

"We zien vaker dat schepen verstekelingen meenemen", zegt David van Gennep, de directeur van stichting AAP. "We weten vrij zeker dat het ook dit keer geen illegale handel betreft, maar een ongelukje."

Twintig halfapen van deze soort verblijven in Europese dierentuinen.