Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Ruim twintig dolfijnen gezien voor Belgische kust

Voor de Belgische kust is een groep van meer dan twintig tuimelaardolfijnen gezien. De dieren zwommen in hoog tempo in noordelijke richting en dus mogelijk naar Nederlandse wateren.
Door NU.nl

Dat meldt het Belgische Museum voor Natuurwetenschappen, dat voor controle met een vliegtuig over de zee vloog, dinsdag.

De 25 dolfijnen zwommen maandag zo'n 37 kilometer van de kust bij de Westhinder-zandbank. In de groep zwommen ook meerdere kalfjes.

Het museum meldt dat de zeezoogdieren mogelijk in Belgische wateren zwemmen vanwege de aanwezigheid van vissen die vlak onder het wateroppervlak zwemmen en ook vanuit het vliegtuig te zien waren. De dolfijnen jagen op die vissen.

Nederlandse kust

Volgens Jolanda Meerkerk van SOS Dolfijn worden tuimelaars af en toe voor de Nederlandse en Belgische kust waargenomen, maar vaak gaat het dan om "een enkel dier". Volgens haar worden "grotere groepen minder vaak waargenomen".

De kans dat de dieren voor de Nederlandse kust gezien worden, is volgens Meerkerk niet groot. "Aangezien ze op 37 kilometer van de kust zwommen, zijn ze vanaf de stranden niet te zien. Dan moeten ze echt op een paar honderd meter van de kust zwemmen."

|Daarnaast weten we natuurlijk ook niet of ze in noordelijke richting zijn blijven zwemmen. Voor hetzelfde geld zijn ze omgedraaid richting het zuiden en passeren ze Nederland helemaal niet."

Normaal gesproken leven tuimelaars in de Noordzee alleen voor de Schotse kust.

Aanbevolen artikelen