De potvis die maandagochtend voor de kust van Den Helder werd gesignaleerd is dinsdagavond een natuurlijke dood gestorven.

Dat meldt SOS Dolfijn. Aan het begin van dinsdagmiddag was de verwachting al dat de potvis niet meer op eigen kracht de Noordzee kon verlaten en aan het begin van de middag begon het dier aan de "doodstrijd".

"De ademhaling werd oppervlakkig en de potvis blies onder water uit. Daarnaast kantelde het een aantal keer en iets over 18.00 uur kantelde het voor de laatste keer, waarna de potvis levenloos in het water bleef liggen", vertelt Jolanda Meerbeek, hoofd dierzorg van SOS Dolfijn.

De potvis zwom al een tijd niet meer en dobberde tussen Petten en Julianadorp. Het dier lag op zo'n 2,5 kilometer van de kust. SOS Dolfijn probeerde het gebied rondom de walvis rustig te houden, zodat het mogelijk op eigen kracht naar dieper water kon zwemmen, maar daar is het dus niet in geslaagd.

Gedesoriënteerd

De 15 tot 20 meter lange potvis jaagt normaal gesproken op pijlinktvissen op een diepte van zo'n 2 kilometer. In de slechts tientallen meters diepe Noordzee, waar bovendien veel zandbanken liggen, raakt het dier snel gedesoriënteerd en kan het geen voedsel vinden.

Het was volgens SOS Dolfijn geen optie om het dier een "duwtje verder naar zee te geven", omdat het dier daar dan alsnog zou blijven liggen. Ook bijvoeren kon niet, omdat het voedsel van de potvis niet te verkrijgen is.

Er zal sectie op de potvis worden verricht, maar daarvoor moet het dier eerst naar land worden gebracht. "Rijkswaterstaat gaat de potvis waarschijnlijk naar de haven van Harlingen brengen, waar de sectie zal worden verricht", aldus Meerbeek.

Wat er na het verrichten van sectie met de potvis gaat gebeuren, is nog onduidelijk.