Hulpdiensten maken zich zorgen over de conditie van de potvis die maandagochtend is ontdekt voor de kust van Den Helder. De kans dat het dier het gaat redden, is niet erg groot.
 

Een woordvoerder van SOS Dolfijn zegt dat potvissen in de Noordzee slechte overlevingskansen hebben. Het dier is gedesoriënteerd en omdat de Noordzee relatief ondiep is, is er ook geen voedsel beschikbaar.

"Potvissen eten onder andere pijlinktvis en die vinden ze op dieptes vanaf anderhalve kilometer'', aldus de woordvoerder. Wat ook niet helpt is dat het dier de hele dag op vrijwel dezelfde plaats 'ronddobbert'. "Het is ook helemaal niet de tijd dat een verdwaalde potvis opduikt in de Noordzee. Als het al gebeurt, is dat vrijwel altijd in de winter. Het gaat in dit geval om een groot exemplaar van tussen de 30.000 en 50.000 kilo.''

De walvis werd voor het eerst gezien rond 7.30 uur door de bemanning van een schip voor de kust ter hoogte van Julianadorp. Daarop is door de Kustwacht een foto gemaakt van het dier, waarna SOS Dolfijn constateerde dat het om een potvis gaat. 

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft het zogenoemde walvisprotocol ingesteld. Schepen worden uit de buurt van de potvis gehouden, ook in de nacht. De Kustwacht monitort de potvis en vraagt schepen indien nodig hun koers te veranderen.