De leeuwin die in de dierentuin Planckendael in het Belgische plaatsje Muizen, nabij Mechelen, was ontsnapt, is doodgeschoten. 

Dat meldt de dierentuin. Twee pogingen om het dier te verdoven mislukten waarna de leeuwin is doodgeschoten. "Nooit kwam iemand van de bezoekers of het personeel in gevaar", aldus het dierenpark op Twitter. 

Toen de leeuwin ontsnapte is het personeel uit voorzorg geëvacueerd. De bezoekers waren in veiligheid, maar moesten wel in hun auto of in de restaurants en winkels blijven.

Het dier ontsnapte uit haar kooi en kwam tot een dienstingang. Hoe dat kon gebeuren, wil de Vlaamse dierentuin nog niet zeggen. Een arts van de dierentuin en de politie probeerden de leeuwin te verdoven. 

Volgens VTM Nieuws zaten veertig bezoekers opgesloten in een souvenirwinkel. De leeuwin liep rond in de dierentuin. 

"Er waren vanochtend gelukkig nog maar heel weinig bezoekers gezien het vroege uur en die zijn allemaal veilig", zei een woordvoerster van de dierentuin eerder. "Het evacuatieplan is nu van kracht. Dat houdt in dat de mensen binnen moeten blijven." Er zijn geen slachtoffers. De dierentuin opende zijn poorten weer om 12.15 uur.

De Vlaamse minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) vindt het doodschieten van de leeuw "verschrikkelijk'' en niet uit te leggen. Hij wil een onderzoek naar de beslissing van de politie om het dier te doden. Ook dierenrechtenorganisatie GAIA is ontstemd en vraagt zich af of de politie zich niet te veel heeft laten leiden door "een cowboymentaliteit". "Ik heb de indruk dat hier knoeiers aan het werk zijn geweest", aldus voorzitter Michel Vandenbosch.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!