Nederlandse slachthuizen maken zich schuldig aan ernstige dierenmishandeling. In ruim twee jaar tijd heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 48 boetes opgelegd aan negentien verschillende slachthuizen.

Dat blijkt uit rapporten die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de NVWA.

In totaal zijn in Nederland honderdtachtig slachthuizen waar runderen, schapen en varkens worden geslacht. Een van deze slachthuizen heeft elf boetes opgelegd gekregen in de afgelopen twee jaar. De bedrijfsnamen zijn niet vrijgegeven.

Uit de rapporten blijkt dat bij het doden van de dieren geregeld misstanden voorkomen. Nadat de dieren zijn verdoofd, moet de halsslagader worden doorgesneden. In zestien gevallen hebben inspecteurs vastgesteld dat dit fout gaat en hiervoor een boete uitgeschreven. De dieren waren nog in leven tijdens het verdere slachtproces.

Ook hebben de inspecteurs vastgesteld dat in een aantal gevallen de dieren niet goed worden verdoofd en levend worden gevild. Met het huisvesten en verzorgen van dieren gaan de slachthuizen ook de fout in. Zo leven ze in overvolle stallen en hebben ze geen drinkwater.

In een reactie aan RTL Nieuws laat de NVWA weten dat de overtredingen waarvoor de negentien slachthuizen in de afgelopen twee jaar zijn bestraft, niet voldoende waren om de bedrijven te sluiten. ''We grijpen in met een middel dat in verhouding staat tot de ernst en de frequentie van de overtreding", aldus een NVWA-woordvoerder.

Minister Carola Schouten heeft in RTL Nieuws gezegd dat het makkelijker moet worden om slachthuizen te straffen. "Ik wil kijken of we boetes kunnen verhogen zodat het afschrikwekkend effect ook groter is. Ook moet het makkelijker worden om tot sluiting over te gaan bij herhaaldelijke overtredingen."

Varkens

Uit het onderzoek naar de misstanden blijkt dat een slachthuis telkens weer de fout ingaat. In een half jaar tijd kreeg het bedrijf elf boetes ter waarde van 21.000 euro. 

In dit slachthuis gaat het mis bij het slachten van varkens. Dat blijkt uit het verslag van een NVWA-inspecteur aan RTL NieuwsIn een rapport stelt de inspecteur dat bij de varkens de keel niet goed wordt doorgesneden, en de dieren met de achterpoten trappen.

De inspecteur zag ook gebeuren dat een varken bij bewustzijn in een bad van 60 graden werd gedompeld. Het bad is bedoeld om de haren en hoeven van dode dieren schoon te maken. 

België

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights bracht vorig jaar beelden naar buiten van het Belgische slachthuis in Tielt. In het slachthuis werden stelselmatig dieren mishandeld. 

Toenmalig staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft naar aanleiding van de incidenten in België destijds afspraken gemaakt met slachthuizen over vrijwillig cameratoezicht. De NVWA heeft toegang tot deze beelden.

Het is onduidelijk hoeveel Nederlandse slachthuizen camera’s hebben opgehangen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!