Duizenden postduiven in Nederland worden 'vermoord' door sperwers, haviken en slechtvalken. Postduivenhouders willen dat dit stopt en zijn daarom een petitie gestart. De petitie zal dinsdag worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

"De hele duivensport staat onder druk. Als dit zo doorgaat, bestaat die sport op den duur niet meer", waarschuwt initiatiefnemer Vincent Hoogerwerf.

In de petitie wordt onder meer gevraagd om een verbod op het plaatsen van nieuwe nestkasten, op het uitzetten van gefokte sperwers, haviken en slechtvalken en op de import van deze roofvogels.

De bedreiging van de duivensport is volgens Hoogerwerf niet het gevolg van natuurlijke ontwikkelingen, maar wordt vooral door menselijk ingrijpen veroorzaakt. Zo zijn op veel plaatsen nestkasten voor slechtvalken geplaatst.

De aanwas van deze vogelsoort is enorm, zegt Hoogerwerf. ,"In 1990 waren er tien geregistreerde paren, nu zijn dat er driehonderd. En dat zijn alleen de geregistreerde paren."

Bedreiging

De duivenmelkers zien de slechtvalk als de grootste bedreiging voor de duivensport. Een paar slechtvalken heeft een leefgebied van 10 bij 10 kilometer. Hoogerwerf denkt dat alle slechtvalken bij elkaar inmiddels heel Nederland moeten bestrijken.

De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) heeft in maart een online meldpunt geopend waar duivenhouders de aanvallen van roofvogels kunnen melden. Op de lijst staan de soortnaam, het aantal gewonde of dode duiven en de plaatsnaam.

Het meldpunt loopt sterk achter bij de dagelijkse werkelijkheid, vindt Hoogerwerf. "Er is een technisch probleem. Er staan veel te weinig meldingen op. De realiteit is dat er zeker vijftienhonderd duiven per dag worden vermoord", zegt hij.