Ongeveer 150 honden van een hondenhandelaar in Woerden zijn zaterdag in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De dieren waren niet goed verzorgd, maakt de NVWA maandag bekend.

Inspecteurs van de NVWA kwamen zaterdag poolshoogte nemen bij de hondenhandelaar na een spoedmelding door de politie.

In de woning en andere gebouwen van de handelaar troffen de inspecteurs zo'n 250 honden aan, waaronder zeer jonge puppy's. Flink wat honden waren niet goed verzorgd. Een gedeelte was vermagerd, sommige honden hadden ernstige klitten in hun vacht en de huisvesting was niet voldoende.

De honden gaan voor controle langs een dierenarts. De honderd andere honden worden niet in bewaring genomen. "Ze blijven voorlopig waar ze zijn", zegt een woordvoerder van de NVWA tegen NU.nl. "Omdat ze niet in zo'n slechte staat waren."

De in beslag genomen dieren verblijven momenteel bij een zogenoemde opvangouder. Ze blijven het eigendom van de hondenhandelaar. De eigenaar kan de dieren terugkrijgen door de gemaakte kosten voor het onderhoud en de verzorging te betalen, maar dit is pas mogelijk als de dieren zijn aangesterkt.

De NVWA meldt dat veel honden niet over de juiste documenten beschikten of niet goed waren geregistreerd. Tegen de eigenaar van de dieren loopt zowel een bestuursrechtelijke als een strafrechtelijke procedure.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!