In het Oostvaardersveld bij de Oostvaardersplassen is een drachtige merrie woensdagavond overleden na onrust over haar toestand.

Omstanders kwamen dichtbij en bleven lang hangen, ondanks verzoeken om weg te gaan. Het dier is vervolgens in het water beland en verdronken, meldt een woordvoerder van Staatsbosbeheer na een bericht van Omroep Flevoland.

De onrust is ontstaan toen passanten zagen dat de merrie een wond op haar flank had. De boswachter van Staatsbosbeheer oordeelde dat de wond niet diep was en vanzelf zou genezen. Maar een dierenarts is uiteindelijk toch komen kijken en heeft de wond gehecht.

De dierenarts heeft de omstanders aangespoord weg te gaan, zodat het paard in alle rust kon bevallen. Maar de mensen bleven toch in de buurt. Sommigen hebben ook staan filmen. "Ongetwijfeld hadden ze de beste bedoelingen, maar dat gaf wel onrust", aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

Volgens de dierenarts is de merrie door de duisternis, het filmen en de mensen gedesoriënteerd geraakt en daardoor in het water terecht gekomen. De bevalling was intussen begonnen, maar het paard is verdronken voor het veulen was geboren. De woordvoerder spreekt van "een noodlottig ongeval".