Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Griend in Thailand overleden door 8 kilo plastic in maag

Thaise dierenartsen hebben tijdens een autopsie van een dode griend tachtig stukken plastic met een totaalgewicht van 8 kilo in zijn maag gevonden. Het beest bezweek tijdens een vijfdaagse actie om hem te redden.
Door ANP

De walvisachtige was maandag uitgeput gevonden in een kanaal in het zuiden van het land.

Dierenartsen probeerden de griend al dagen te redden. Vrijdag spuugde het dier vijf plastic zakken uit en stierf kort daarna. Na de autopsie troffen de artsen nog eens tachtig plastic zakken en andere plastic voorwerpen aan.

"Dit plastic afval maakte de griend ziek, waardoor hij niet meer in staat was om op voedsel te jagen", aldus de kustwacht.

Dodelijke rommel

In Thailand wordt veel plastic gebruikt. De autoriteiten hebben onlangs campagnes gelanceerd om mensen aan te moedigen minder plastic te gebruiken.

Wereldwijd wordt er jaarlijks 8 miljoen ton plastic - flesjes, verpakkingsmateriaal en andere rommel - in zee gedumpt. Dat is bedreigend of dodelijk voor het onderwaterleven, maar het kan ook in de menselijke voedselketen komen, aldus de VN-milieu-autoriteit UNEP.

Beeld uit video: Hoe lang blijft plastic rondzwerven in de oceaan?0:50
Afspelen knop

Hoe lang blijft plastic rondzwerven in de oceaan?

Hoe lang blijft plastic rondzwerven in de oceaan?

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!


Lees meer over:

ThailandGrienden

Aanbevolen artikelen