In natuurgebieden in Midden-Drenthe is de afgelopen maanden herhaaldelijk een wolf gezien. Als het om een en hetzelfde dier gaat, is dat volgens Staatsbosbeheer een teken dat de wolf zich mogelijk in Nederland wil vestigen.

Een wolf die langer dan een half jaar in een bepaald gebied verblijft, beschouwt dat als zijn territorium.

Er zijn camera's geplaatst die het vermoeden moeten bevestigen, maar volgens wolvendeskundige Aaldrik Pot kan alleen aan de hand van 'territoriale markeringen', zoals keutels, met zekerheid worden vastgesteld dat het om één wolf gaat.

De afgelopen jaren werden in het oosten van het land en in Groningen herhaaldelijk wolven waargenomen die vanuit Duitsland in Nederland een kijkje kwamen nemen. Vorige week kwam voor het eerst in twee eeuwen bevestiging dat er een wolf rondliep in Friesland.

De precieze locaties van de waarnemingen worden niet bekendgemaakt, om te voorkomen dat mensen naar het dier op zoek gaan.

Roedels

Wolven leven doorgaans in roedels die bestaan uit een ouderpaar en hun nakomelingen van één of twee jaar oud.

De roofdieren eten vooral middelgrote hoefdieren, zoals reeën, jonge edelherten en wilde zwijnen. ''Grotere prooien zijn een te groot risico voor wolven. Een trap van een paard bijvoorbeeld kan een wolf dodelijk verwonden", aldus Pot.

Rondzwervende wolven hebben het ook vaak gemunt op schapen, maar dieren die een eigen territorium hebben kennen dat gebied beter en houden het liever bij wilde prooidieren. 

De afhandeling van schade die wolven toebrengen is door de provincies uitbesteed aan het BIJ12/Faunafonds. Hier kunnen bijvoorbeeld gedupeerde schapenhouders terecht.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!