Het zeehondencentrum in Pieterburen heeft de eerste zeehondenpup van het jaar opgevangen. Het vrouwtje, dat de naam Willie heeft gekregen, werd vrijdag gevonden op Vlieland. 

Volgens Pieterburen is eerst nog geprobeerd het dier te observeren om te kijken of de moeder terug zou komen. 

Toen het zeehondencentrum haar de volgende ochtend wilde controleren, was Willie verdwenen. De huiler is uiteindelijk anderhalve kilometer verderop teruggevonden. "Het vermoeden bestaat dat Willie is opgepakt door mensen en is verplaatst."

Omdat dit stressvol is voor het dier, en ook voor de moeder die haar pup niet meer terug kan vinden, is hierop besloten Willie op te vangen. "Ze mag nu eerst uitrusten en op krachten komen", aldus Pieterburen. 

Willie is vernoemd naar De Wilster, een Groningse basisschool die haar geadopteerd heeft. 

Campagne

Zeehondencentra zijn onlangs een campagne gestart, waarmee mensen wordt afgeraden om zeehondenpups te benaderen. In het voorjaar worden veel pups geboren en ze kunnen klaaglijke geluiden maken, wat ervoor zorgt dat mensen denken dat ze in nood verkeren. 

Eerder dit jaar adviseerde een adviescommissie nog om huilers minder snel op te vangen. Ze zouden eerst een dag geobserveerd moeten worden als ze zonder moeder worden gezien. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!