De Europese Commissie handelde in 2013 rechtmatig door het gebruik van drie voor bijen schadelijke bestrijdingsmiddelen in te perken, oordeelt het Gerecht van de Europese Unie.

De producenten Bayer en Syngenta waren naar de Europese rechter gestapt om de maatregel aan te vechten. Ze zijn donderdag in het ongelijk gesteld.

Het gaat om de middelen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam. De EU-lidstaten stemden vorige maand juist voor een volledig verbod op buitengebruik van deze gewasbeschermingsmiddelen wegens het gevaar voor hommels, wilde bijen en honingbijen. Gebruik in kassen blijft wel toegestaan.

De drie middelen leveren veel geld op voor de chemiereuzen. Die hadden daarom bezwaar aangetekend tegen de beperkingen van het gebruik in de landbouw. De middelen mogen niet meer worden gebruikt bij het telen van een groot aantal gewassen en bij de behandeling van bepaalde zaden.

Syngenta had een schadevergoeding van minstens 367,9 miljoen euro geëist. Brussel heeft echter aangetoond dat de risico's voor bijen de maatregel rechtvaardigde, aldus de rechters. Het Zwitserse bedrijf laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak.