Na de grootste rattenverdelgingsactie ooit zijn er geen ratten meer te vinden op het Britse eiland Zuid-Georgia in de Zuid-Atlantische zee. De actie duurde zes jaar en heeft meer dan 11 miljoen euro gekost.

Dat schrijft de BBC. De ratten hoorden niet op het eiland en bedreigden de vele vogelsoorten die op Zuid-Georgia wonen in hun voortbestaan.

De South Georgia Heritage Trust (SGHT) heeft het geld geïnvesteerd om het eiland volledig knaagdiervrij te maken. De operatie begon in 2010 met het plaatsen van grote gifbakken op een aantal plekken in het land. Dat werd meerdere keren herhaald.

Vanaf 2017 konden onderzoekers met behulp van honden en meerdere vallen controleren of er nog knaagdieren op het eiland aanwezig waren. Na een uitgebreide zoektocht van meerdere maanden en een totale afstand van 2.420 kilometer hebben de onderzoekers geen enkel spoor van ratten gevonden.

Gletsjers

Het verdelgen van de ratten is volgens de onderzoekers alleen mogelijk omdat grote delen van het eiland bedekt zijn onder gletsjers. "Ratten willen niet door de gletsjers en blijven dus op het land dat niet bedekt is met ijs. Daardoor was dit mogelijk."

"Als de gletsjers verder smelten door de opwarming van de aarde, dan kan een invasieve soort mogelijk niet meer worden bestreden", aldus de hoofdonderzoeker tegen de BBC.

Ecosysteem

Het eiland staat bekend om de natuur en de biodiversiteit. Op het eiland leven miljoenen vogels, verdeeld over meer dan dertig soorten. Doordat er geen bomen op het eiland staan, broeden al die vogels op de grond.

Dat was koren op de molen voor de ratten. Die konden daardoor eieren en kuikens eten. Al schroomden de knaagdieren er ook niet voor om vele malen grotere albatrossen aan te vallen.

Door de jarenlange aanwezigheid van de knaagdieren kwamen twee vogelsoorten die alleen op het eiland voorkomen in het nauw. De Zuid-Georgische pijlstaart, een eendensoort, en de Zuid-Georgische pieper, een kwikstaart, doen het volgens de onderzoekers al stukken beter sinds het verdrijven van de ratten.

Schepen

De ratten zijn op het eiland terechtgekomen doordat walvisvaarders in de negentiende eeuw Zuid-Georgia als aanleghaven begonnen te gebruiken. Vanuit die boten konden de knaagdieren zich op het eiland vestigen.

Daarom zijn nu strenge voorzorgsmaatregelen genomen. Schepen mogen niet meer op het eiland aanmeren. Bezoekers worden, na een strenge controle, met rubberbootjes vervoerd om te voorkomen dat al het werk voor niets is geweest.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!