In het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk zijn vorig jaar proeven uitgevoerd op in totaal 317 apen. 137 van die dieren stierven daarbij. Dat is een stijging ten opzichte van 2016. Toen werd er getest op 95 apen. 

Dat meldt het AD dinsdag.

De directeur van het BPRC, Ronald Bontrop, zegt tegen de krant dat de stijging komt doordat er "een langlopend experiment met tuberculose vorig jaar is afgerond".

Volgens Bontrop hangt de stijging samen met de afronding en registratie van een aantal langlopende dierproeven. Hij voorziet dat er dit jaar ''rond de tweehonderd'' apen worden gebruikt voor proeven.

Vorig jaar jaar werden de meeste apen volgens Bontrop gebruikt voor het testen van medicijnen tegen tuberculose en aids.

Sinds 2012 daalt het aantal als proefdier gebruikte apen jaarlijks. Vorig jaar was dus een uitzondering op die trend.

Wereldproefdierdag

Dinsdag is het 'Wereldproefdierendag'. Animal Rights overhandigt dan 75.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer om het aantal proeven met dieren terug te brengen.

De Nederlandse overheid heeft eerder aangegeven om in 2025 wereldwijd koploper te zijn op het gebied van proefdiervrij onderzoek. De helft van het aantal dierproeven moet dan vervangen zijn. 

Gruwelijke experimenten

Animal Rights wees er eerder al op dat er ''gruwelijke experimenten'' plaatsvinden in het apencentrum in Rijswijk. Zo worden resusapen en penseelapen blind en verlamd gemaakt voor onderzoek naar multiple sclerose. Na een lange lijdensweg krijgen de apen volgens de dierenwelzijnsorganisatie een dodelijke injectie.

In Nederlandse laboratoria worden er jaarlijks zo’n 450.000 proeven met dieren gedaan. Naast apen gebeurt dat met onder meer muizen, ratten, honden, katten en varkens.

BPRC is, met zo'n 1.500 apen, het grootste apentestcentrum van Europa.

Hoe zit het met proefdieren in Nederland?
60
Hoe zit het met proefdieren in Nederland?