Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Verenigd Koninkrijk verbiedt verkoop alle producten van ivoor

Het Verenigd Koninkrijk (VK) gaat de verkoop van ivoor verbieden. De maatregel is bedoeld om ervoor te zorgen dat er minder op olifanten wordt gejaagd door stropers die hun slagtanden verkopen.
Door NU.nl/Reuters

Het verkoopverbod geldt voor alle ivoor, dus niet alleen onbewerkte slagtanden of nieuwe voorwerpen, maar ook antiek gemaakt van ivoor mag niet meer worden verkocht. Volgens de Britten is het een van de strengste wetten tegen de verkoop van ivoor van de wereld.

Momenteel mogen voorwerpen die voor 1947 gemaakt zijn of die een certificaat voor verkoop hebben en afkomstig zijn uit het VK of de Europese Unie nog wel worden verkocht. Er worden alleen uitzonderingen gemaakt voor antiekstukken met minder dan 10 procent ivoor, zeldzame muziekinstrumenten en bijvoorbeeld een zeldzaam kunstwerk met weinig ivoor.

"Ivoor moet niet worden gezien als statussymbool", aldus de Britse minister van milieu Michael Grove. "We voeren deze wet in om de olifanten te beschermen en de verkoop aan banden te leggen."

De Britse tak van het Wereld Natuur Fonds (WWF) reageert verheugd op de nieuwe wet. "Het VK loopt nu voorop met deze wet."

Volgens het WWF worden dagelijks 55 olifanten gedood vanwege hun ivoren slagtanden.


Lees meer over:

Verenigd Koninkrijkivoorhandel

Aanbevolen artikelen