De laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn is maandag overleden. De natuurorganisatie Ol Pejeta Conservancy in Kenia heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Het voortbestaan van de diersoort hangt daarmee aan een zijden draadje en is nu geheel afhankelijk geworden van reageerbuisbevruchting.

De 45-jarige neushoorn Sudan werd behandeld aan ouderdomskwalen maar zijn situatie verslechterde deze week sterk. Sudan kon de laatste 24 uur niet meer op zijn poten staan. Een dierenarts van de natuurorganisatie besloot daarom hem uit zijn lijden te verlossen en een einde te maken aan zijn leven.

Er zijn nog twee vrouwelijke noordelijke witte neushoorns over. Sudans dochter Najin en haar dochter Fatu. Beide dieren leven in Ol Pejeta.

Paren

Ol Pejeta heeft nog geprobeerd om Sudan te laten paren, maar dat lukte niet. Daarom probeerden medewerkers van het park vorig jaar geld op te halen voor vruchtbaarheidsbehandelingen door het dier op Tinder te zetten.

Wel is genoeg genetisch materiaal van Sudan verzameld om in de toekomst, door middel van geavanceerde cellentechnologie, de noordelijke witte neushoorn voort te laten bestaan.

Stroperij

De noordelijke witte neushoorn is door grootschalige stroperij flink in hoeveelheid gedaald. De hoorns van het dier zijn meer geld waard dan goud. Hoewel de noordelijke witte neushoorn met uitsterven wordt bedreigd, zijn er wel nog duizenden zuidelijke witte neushoorns.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!