Op de Zuidpool is een groep van maar liefst 1,5 miljoen pinguïns ontdekt. Die waren tot nu toe altijd over het hoofd gezien. De poolvogels wonen op een afgelegen en moeilijk toegankelijke groep eilanden, de Danger Islands.

Het gaat om Adeliepinguïns. Die zijn vrij klein, ze worden hooguit zestig centimeter hoog. 

Wetenschappers van de Amerikaanse Stony Brook University kwamen de pinguïns pas op het spoor toen ze op satellietbeelden van de eilanden gedroogde poep zagen.

Daarop besloten ze zelf een kijkje te nemen op de eilanden. Ook lieten de wetenschappers een drone over het gebied vliegen. Die zag honderdduizenden stellen pinguïns. Een computer sloeg nauwkeurig aan het rekenen en telde 751.527 koppeltjes.

De wetenschappers keken ook naar oude satellietbeelden van de eilanden. Ze concluderen dat de groep pinguïns al zeker zestig jaar stabiel is.

Deskundigen dachten dat Adeliepinguïns het op sommige plekken op de Zuidpool erg moeilijk hadden, mogelijk door klimaatverandering of overbevissing, maar het lijkt beter met de dieren te gaan dan verwacht.

Wetenschappers ontdekken enorme pinguïnkolonie op de Zuidpool
44
Wetenschappers ontdekken enorme pinguïnkolonie op de Zuidpool

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!