Chimpansees en bonobo's spreken dezelfde taal. De twee aapsoorten die het meest verwant zijn aan de mens blijken veel dezelfde gebaren te gebruiken die hetzelfde betekenen. 

Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het Amerikaanse Plos Biology. De onderzoekers sluiten niet uit dat mensen de gebaren ook kunnen begrijpen. 

De gebaren van een bonobo en een chimpansee komen voor ongeveer 90 procent overeen. De betekenis van de gebaren wordt door de onderzoekers bepaald door te kijken naar de reactie die het uitlokt. Zo hebben ze vast kunnen stellen dat de apen nagenoeg dezelfde taal spreken. 

Hoe het kan dat de taal van de aapsoorten zo erg overeenkomt weten de wetenschappers nog niet. "Het kan zijn dat de taal aanwezig was voordat de bonobo, mens en chimpansee zich ontwikkelden tot andere soorten of dat de apen het later op dezelfde manier hebben ontwikkeld", zegt onderzoeker Kirsty Graham tegen ABC Australia. De laatste gezamenlijke voorouder leefde tussen 1 en 2 miljoen jaar geleden.

Als de onderzoekers erachter kunnen komen of mensen de gebaren ook begrijpen, dan kan daar wellicht een antwoord op komen volgens Graham. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Er is begonnen met een online onderzoek waarbij mensen veertien gebaren te zien krijgen en die een betekenis moeten geven.