Hermien heeft na haar wekenlange zwerftocht in de bossen van Lettele een plaatsje gekregen in het koeienrusthuis. Het dier dat in december aan het slachthuis wist te ontsnappen en zondagavond werd gevangen, staat sinds maandag in de stal van een koeienrusthuis in Zandhuizen.

Hermien gaat daar genieten van een onbezorgde oude dag, net als haar maatje Zus, de koe die er tegelijk met Hermien vandoor ging. Zus was al snel gevangen, maar Hermien genoot tot zondagavond van haar vrijheid.

In de afgelopen maanden werden meerdere pogingen gedaan om Hermien te vangen, maar die mislukten allemaal doordat ze zich op afstand hield. Er werd zondag besloten opnieuw in te grijpen omdat de koe de afgelopen dagen voor gevaar op de weg zorgde. Ook had ze omheiningen in de buurt kapotgemaakt.

Voor de actie waren vijftien mensen en een uitgebreide voorbereiding nodig. Na een aantal geïmproviseerde acties werd Hermien in een veld geraakt met een verdovingspijl. Het middel was echter zo zwaar, dat de koe bijna niet meer ademhaalde. Na het toedienen van een tegenmiddel ging het snel beter.

Ontsnapping

Hermien ontsnapte vorig jaar toen ze met soortgenoten op transport naar een slager werd gezet. Nadat het verhaal over haar leven in de bossen bekend werd, zette de Partij voor de Dieren (PvdD) een crowdfundingsactie op om het dier van de slacht te redden.

Met het opgehaalde geld kunnen zowel Hermien als Zus vanaf nu een onbezorgd leven leiden in het koeienrusthuis. De stichting die zich over de dieren heeft ontfermd, vraagt de vele geïnteresseerden om voorlopig niet op bezoek te komen.

De PvdD kocht al eerder stier Bikkel en koe Sjoerdje vrij. In de Leemweg verblijven nu 47 koeien, het rusthuis is daarmee wel vol, zegt Bert Hollander van de Stichting De Leemweg die constateerde dat Hermien er goed uitzag en al vrij snel aan het hooi begon dat voor haar klaarstond.