Koe Hermien is zondagavond gevangen. Het dier, dat bijna twee maanden rondzwierf in de bossen van Lettele (Overijssel), is met een geweer verdoofd door dierenartsen.

Volgens een woordvoerder van eigenaar Herman Jansen bevindt Hermien zich nu bij kennis in een vrachtwagen en gaat ze maandag naar een rusthuis.

In de afgelopen maanden werden meerdere pogingen gedaan om de koe te vangen, maar die mislukten allemaal doordat ze zich op afstand hield. Er werd zondag besloten opnieuw in te grijpen omdat Hermien de afgelopen dagen voor gevaar op de weg zorgde. Ook had ze omheiningen in de buurt kapotgemaakt.

Dierenartsen hoopten de koe zondagavond te treffen bij de koeienstal waar ze 's avonds regelmatig opdook. Omdat Hermien niet kwam opdagen, besloten zij haar te zoeken. Hermien werd uiteindelijk aan de rand van het bos verdoofd en gevangen.

Zware verdoving

Daarvoor werd dierenarts Peter Klaver ingehuurd, een specialist in het verdoven van dieren. Dat zegt eigenaar Jansen in gesprek met het AD. "Dierenartsen uit de buurt wilden niet meer vanwege alle aandacht", aldus Jansen.

Voor de actie waren vijftien mensen en een uitgebreide voorbereiding nodig. Na een aantal geïmproviseerde acties werd Hermien in een veld geraakt met een verdovingspijl. Het middel was echter zo zwaar, dat de koe bijna niet meer ademhaalde. Na het toedienen van een tegenmiddel ging het snel beter.

Actie

De koe ontsnapte vorig jaar toen ze met soortgenoten op transport naar een slager werd gezet. Nadat het verhaal over haar leven in de bossen bekend werd, zette de Partij voor de Dieren (PvdD) een crowdfundingsactie op om het dier van de slacht te redden.

Hermien gaat naar het koeienrusthuis waar ook koe Zus staat. Die ontsnapte met haar, maar werd al vrij snel gevangen. Met het door de PvdD opgehaalde geldbedrag kunnen beide koeien de rest van hun leven in het rusthuis wonen. De eigenaar hoefde geen geld voor de dieren.