Evenementen waarbij dieren een rol spelen, moeten volgens het het Amsterdamse stadsbestuur voortaan aan strenge regels voldoen. De gemeente wil een vergunningplicht invoeren als er gebruik wordt gemaakt van dieren. 

Verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (Bouwen, Wonen en Dierenwelzijn) zou de inzet van beesten bij evenementen het liefst verbieden, maar dat kan alleen als de regels landelijk worden aangepast.

"We hebben het afgelopen jaar uitgezocht hoe vaak er dieren bij evenementen werden gebruikt en daar ben ik van geschrokken", schrijft de wethouder. "Een kameel bij een intocht, een rendier en een koe met haar kalf voor reclames, uilen en roofvogels bij braderieën."

De stad wil met de vergunningsplicht inzicht krijgen in het aantal evenementen waarbij dieren worden gebruikt. Ook moeten er strengere eisen worden gesteld aan het dierenwelzijn tijdens de evenementen en wil de gemeente controleren of de dieren goed worden verzorgd.

Totdat de landelijke regels worden gewijzigd, wil Amsterdam de drempel voor het gebruik van dieren op deze manier verhogen. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het plan van het stadsbestuur. Dit zou naar verwachting nog voor de zomer moeten gebeuren. 

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!