Nederlanders nemen steeds vaker een buitenlandse zwerfhond in huis. Vorig jaar werden via zwerfdierstichtingen 12.608 honden naar Nederland gehaald, ruim 11 procent meer dan in 2015. Een woordvoerder van belangenorganisatie Stray Animal Foundation Platform (SAFP) bevestigt een bericht hierover van de NOS.

Jaarlijks worden in Nederland honderdvijftigduizend honden aangeschaft. Maar Nederlandse asiels kunnen de vraag niet aan. Zij krijgen jaarlijks ongeveer vijfduizend honden binnen.

''In Nederland hebben we geen zwerfhonden meer, daarom zie je dit soort huis-tuin- en keukenhonden ook niet meer in asiels", aldus de woordvoerder.

De honden worden naar Nederland gehaald via de 188 bij de SAFP aangesloten stichtingen. Een goede zaak, aldus de zegsvrouw. ''Mits het gaat om stabiele honden, die nadat ze in Nederland komen worden gecontroleerd op ziekten."

Illegale fok

De organisatie wijst er ook op dat meer import van zwerfhonden illegale fokhandel tegengaat. De importhonden worden bij aankomst ook voorzien van de juiste papieren en worden onvruchtbaar gemaakt.

De invoer betreft ideële werkzaamheden, zegt de woordvoerder. ''Per hond ontvangt een stichting ongeveer 250 euro. Maar dat zijn ze ook ongeveer kwijt om het dier hier te krijgen."