Ondanks het gevaar van drukke wegen en stropers gaat het goed met de wolf in Duitsland. De populatie blijft groeien. Het staat vast dat er inmiddels zestig roedels leven, dertien meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van de federale dienst natuurbescherming (BfN) en het wolvenonderzoeksbureau (DBBW) die in Berlijn zijn gepresenteerd.

BfN-voorzitter Beate Jessel zei dat de natuurvorsers uitgaan van honderdvijftig tot honderdzestig volwassen dieren, met inbegrip van dertien paartjes en drie honkvaste solitaire wolven. Een jaar geleden waren dat er honderdveertig.

Welpen worden niet meegeteld, omdat die nog geen rol spelen bij de voortplanting en vaak jong sterven. De omvang van de roedels, aangetoond door onder meer uitwerpselen, sporen en fotovallen, varieert van drie tot elf dieren.

De minister van Milieu van Mecklenburg-Vorpommern schat het totale Duitse wolvenbestand op 650. Het verspreidingsgebied telt inmiddels zeven deelstaten, waaronder het aan Nederland grenzende Nedersaksen.

Door de groeiende populatie in Duitsland, worden er ook in ons land steeds vaker wolven gezien. Midden oktober was er nog een waarneming op de Veluwe, de derde dit jaar. In de Nederlandse natuur kwamen al zo'n honderdvijftig jaar geen wolven meer voor.

Terugkeer

De wolf was ook uitgeroeid in Duitsland, maar begin deze eeuw stak een paartje uit Polen de grens over en ging het weer snel de goede kant op met de beschermde soort.

De meeste slachtoffers in treffens tussen de wolf en de mens vallen in het verkeer. Van de tweehonderd wolven die sinds 2000 dood zijn aangetroffen, waren er honderdveertig aangereden. Verontrustend is dat er ook 26 zijn afgeschoten. In de periode 1 mei 2016 - 30 april 2017 zijn volgens de BfN vijf wolven illegaal gedood.