De Amerikaanse president Donald Trump zet het besluit om jachttrofeeën weer te laten importeren in de Verenigde Staten in de wacht. Eerder deze week werd bekend dat de trofeeën van legaal geschoten olifanten uit Zimbabwe en Zambia mogen worden ingevoerd.

Trump maakte zijn besluit bekend via Twitter. Hij schort het invoeren van de jachttrofeeën op totdat hij "alle feiten kan overzien".

Natuurbeschermingsorganisaties waren woedend over het besluit dat Trump donderdag nam. Het Amerikaanse agentschap voor natuurbeheer benadrukte echter dat dit de bescherming van Afrikaanse olifanten juist ten goede zou komen. De grote geldbedragen die betaald worden voor jachtvergunningen, kunnen volgens het agentschap worden gebruikt voor natuurbeheer.

De regering van Obama stond olifantjachttrofeeën toe uit onder meer Zuid-Afrika, maar niet uit Zimbabwe en Zambia. De landen hadden namelijk nagelaten bewijs te leveren dat hun beleid een bijdrage levert aan het voorbestaan van het beschermde diersoort.

Uitsterven

Natuurbeschermingsorganisaties spraken donderdag hun zorgen uit dat de olifantenpopulaties in de twee landen sterker daalt als jachttrofeeën mogen worden uitgevoerd naar de Verenigde Staten.

Het aantal Afrikaanse olifanten op de wereld is de laatste decennia al flink afgenomen. De met uitsterven bedreigde diersoort is vooral vanwege de ivoren slagtanden populair onder jagers en stropers.