Jachttrofeeën van olifanten die legaal zijn neergeschoten in Zimbabwe en Zambia mogen weer worden geïmporteerd naar de Verenigde Staten.

Hiermee wordt het verbod van voormalig president Barack Obama ongedaan gemaakt, meldt The Washington Post

Natuurbeschermingsorganisaties zijn woedend over het besluit, maar volgens het Amerikaanse agentschap voor natuurbeheer komt dit de bescherming van Afrikaanse olifanten juist ten goede. De grote geldbedragen die betaald worden voor jachtvergunningen, kunnen volgens het agentschap worden gebruikt voor natuurbeheer.

De regering van Obama stond olifantjachttrofeeën toe uit onder meer Zuid-Afrika, maar niet uit Zimbabwe en Zambia. De landen hadden namelijk nagelaten bewijs te leveren dat hun beleid een bijdrage levert aan het voorbestaan van het beschermde diersoort, aldus The Washington Post.

Uitsterven

Natuurbeschermingsorganisaties vrezen dat de olifantenpopulaties in de twee landen sterker daalt door het besluit van de Verenigde Staten. Het is nog onduidelijk hoe de nieuwe regels omtrent jachttrofeeën van olifanten uit Zimbabwe en Zambia eruitzien. Die worden vrijdag bekendgemaakt.

Het aantal Afrikaanse olifanten op de wereld is de laatste decennia al flink afgenomen. Het met uitsterven bedreigde diersoort is vooral vanwege de ivoren slagtanden populair onder jagers en stropers.