Tijdens de voorbereidingen voor een vogelshow in het Noord-Brabantse Nuenen zijn in de nacht van woensdag op donderdag meer dan tweehonderd vogels gestolen. 
 

Het gaat om waardevolle kanaries en tropische vogels, die zijn weggehaald uit een kantine van de honkbalvereniging in Nuenen. Daar zaten ze in afwachting van een keuring op donderdag en de daaropvolgende vogelshow op vrijdag. 

De diefstal werd donderdagochtend ontdekt. De dieven hadden een raampje van de kantine kapotgeslagen en gingen er vervolgens vandoor met een aanhanger van de honkbalclub. Ongeveer de helft van de 435 vogels is meegenomen, waaronder veel van de duurdere en zeldzamere exemplaren, meldt Omroep Brabant. Het alarm heeft niet gewerkt. 

Zwarte markt

De politie was donderdagochtend aanwezig om aangifte op te nemen en camerabeelden veilig te stellen. Volgens voorzitter Stan Dielissen van Vogelvereniging De Bastaarden zijn de vogels per stuk vijftig tot vierhonderd euro waard, en zijn de dieren vermoedelijk gestolen met als doel ze op de zwarte markt te verkopen. 

Vanwege de diefstal gaat de show niet door. De Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers vraagt handelaren alarm te slaan als ze vreemde aanbiedingen krijgen.