Leeuwen, chimpansees, giraffen, luipaarden en meerdere haaiensoorten krijgen extra bescherming. Dat is zaterdag besloten tijdens een VN-conventie over wilde dieren in de Filipijnen. 

AFP meldt dat een grote meerderheid van de aanwezigen op de conventie in Manila stemde voor de extra bescherming voor de dieren. 

Vooral het beschermen van rondtrekkende diersoorten is lastig volgens een directeur van de VN-organisatie Behoud van Migrerende Diersoorten (CMS). "Als dieren landsgrenzen overtrekken, moeten alle betrokken landen meehelpen met de bescherming."

Nu er nog minder dan negentigduizend giraffen in het wild leven, moet er iets gedaan worden, volgens de VN. Net als voor chimpansees die steeds verder worden teruggedrongen door het verlies van woongebied. 

Naast de zoogdieren worden er ook veel haaien extra beschermd. Onder andere de walvishaai, de grootste haaiensoort en een toeristentrekker voor de Filipijnen, krijgt meer bescherming. 

Meer dan 120 landen zijn onderdeel van CMS. Veel Aziatische landen, zoals China, ontbreken echter op de lijst. Het is de wens van CMS om China zo snel mogelijk lid te maken van de organisatie.