Puppyhandelaar Jurgen C. uit Hapert is dinsdag opgepakt op verdenking van illegale handel in honden. Ook een vrouw uit de Brabantse plaats werd aangehouden. De man en de vrouw worden ook verdacht van valsheid in geschrifte, bezit van illegale diergeneesmiddelen en belastingfraude.

In België is in deze zaak een dierenarts opgepakt en overgeleverd aan de Nederlandse politie. De arts wordt verdacht van het leveren van illegale diergeneesmiddelen aan een Nederlandse hondenhandelaar. Hij zou ook gefraudeerd hebben met dierenpaspoorten.

Het strafrechtelijk onderzoek is vorig jaar begonnen na meerdere meldingen over de verkoop van zieke puppy's en mogelijke illegale handelingen met puppy's.

Het gaat om het niet juist identificeren en registreren van de puppy's en het invoeren van de honden zonder gezondheidscertificaat. Voor het onderzoek zijn er in juli in Hongarije verschillende doorzoekingen gedaan en zijn er getuigen gehoord.

Controle

Puppyhandelaar Jurgen C. (43) was al eerder in opspraak. In april vorig jaar was er een controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Belastingdienst, Dierenbescherming en gemeente op zijn bedrijf.

Naar aanleiding van de controle heeft de gemeente geprobeerd de handel stil te leggen. De import, fok en handel van honden op het bedrijf in Hapert was volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan. C. zegt dat hij zijn honden vooral verkoopt aan de groothandel. Een relatief klein aantal werd verkocht aan particulieren.