Honden passen hun gezichtsuitdrukking aan als mensen naar ze kijken, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Als honden aandacht krijgen van mensen zetten ze vaak grote ogen op. Ook zijn de dieren dan eerder geneigd hun tong uit te steken, melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

De wetenschappers analyseerden de gezichtsuitdrukkingen van tientallen honden, terwijl hun baasjes hen aankeken of juist wegkeken. De onderzoekers letten bij de honden vooral op bewegingen van de spier die de wenkbrauwen omhoog lift. Als deze spier wordt aangespannen, lijken de ogen groter te worden.

Bij het onderzoek bleek dat de honden hun wenkbrauwspier vaker aanspanden als hun baasje in hun richting keek. De dieren gedroegen zich ook expressiever als ze zagen dat ze werden bekeken. Ze blaften en hijgden bijvoorbeeld meer.

Soms hielden de baasjes van de dieren ook voedsel in hun hand. Maar dat had geen invloed op het gedrag van de honden. De viervoeters leken met hun expressieve gezichtsuitdrukkingen dus echt contact te willen maken met hun eigenaar en bedelden niet om voedsel.

Aandacht

"Deze studie toont simpelweg aan dat honden hun gezicht meer bewegen wanneer iemand naar ze kijkt", verklaart hoofdonderzoeker Juliane Kaminski in de New York Times.

Waarom honden vaker grote ogen opzetten en hun tong uitsteken bij menselijke aandacht, is volgens de onderzoeker niet te zeggen op basis van de onderzoeksresultaten. "We kunnen niet speculeren over wat de honden willen bereiken met hun gezichtsuitdrukkingen."