De Amsterdamse Zuidas krijgt zondag een flitsbezoek van een hoorn van een neushoorn. De hoorn is maar twee uur te bezichtigen, omdat het gevaar volgens de organisatoren op roof anders te groot wordt.

De korte tentoonstelling is onderdeel van Rhinoweek, een zevendaags evenement dat de jacht op neushoorns aankaart. Naast de onbewerkte hoorn zijn aan het Gustav Mahlerplein ook bekertjes en een wandelstok gemaakt van het kostbare materiaal te bezichtigen.

Een woordvoerder van Rhinoweek laat weten dat de curiosa onder zware beveiliging naar het Gustav Mahlerplein worden vervoerd.

De strenge veiligheidsmaatregelen zijn volgens hem niet verwonderlijk, want een kilo neushoornhoorn levert op de zwarte markt vaak tienduizenden euro’s op. De levendige illegale handel is te wijten aan de helende werking die voornamelijk in Azië aan de hoorns wordt toegedicht.

Herkomst geheim

De herkomst van de voorwerpen blijft geheim, want de musea die ze uitlenen zijn zelf ook bang voor diefstal. Om diezelfde reden stellen musea vrijwel nooit meer hoornen objecten tentoon, maar bewaren ze die in geheime depots.

Geïnteresseerden die de flitstentoonstelling missen, kunnen zich de rest van de week nog vergapen aan kunstwerken van neushoornschedels.