Het Nederlandse kantoor van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en de overheid van Kazachstan gaan op termijn in totaal 25 tot 30 Siberische tijgers uitzetten in het oorspronkelijk leefgebied van de uitgestorven Kaspische tijger.

Het Wereld Natuur Fonds heeft het initiatief genomen voor het project. In het Holland Paviljoen op de World Expo in Astana werd vrijdag het project bekendgemaakt. 

De komende decennia zullen wilde Siberische tijgers vanuit het Russische Verre Oosten worden overgebracht naar een gebied ter grootte van de provincie Gelderland. Er moet de komende jaren echter nog veel gebeuren voor de eerste tijgers overgebracht kunnen worden.

Als eerste krijgt het aangewezen gebied van ruim 5.000 vierkante kilometer nu de status van natuurreservaat. Verder moeten de uitgestrekte oeverbossen worden hersteld en prooidieren worden teruggebracht zoals het Bochara hert. Ook moeten rangers een opleiding krijgen om de wilde dieren te beschermen tegen illegale activiteiten.

De tijgers zijn naar alle waarschijnlijkheid sinds 1948 uitgestorven in het gebied. De Nederlandse ambassadeur in Kazachstan, Dirk Jan Kop, sprak tijdens zijn speech van "een historische mijlpaal".