Elektrische systemen in stallen zouden een keer in de zoveel tijd verplicht moeten worden gekeurd. Daarvoor pleit land- en tuinbouworganisatie LTO. 

Naast periodieke keuringen van elektra, zou de organisatie ook graag zien dat er detectiesystemen in technische ruimten komen en dat er meer bliksemafleiders worden geplaatst.

Staatssecretaris Martijn van Dam zegt dat ook het kabinet wil onderzoeken of het boeren kan verplichten hun bestaande stallen beter te beveiligen tegen brand. Van Dam vindt het gezien de ''hartverscheurende'' stalbranden van de laatste tijd hoog tijd voor extra maatregelen, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

De landbouwsector is de laatste tijd opgeschrikt door een groot aantal stalbranden. In juli zijn in Erichem nog 20.000 varkens omgekomen bij een stalbrand. Reden voor LTO en andere organisaties in de sector om een actieplan op te stellen om branden te voorkomen. Uit de evaluatie komt ook naar voren dat werk moet worden gemaakt van bewustwording bij veehouders.

Rookwolken te zien in wijde omtrek door brand varkensstal Erichem
45
Rookwolken te zien in wijde omtrek door brand varkensstal Erichem

Onderzoek

Varkenshouders zeiden eerder onafhankelijk onderzoek te willen naar stalbranden. Volgens LTO zou dan vooral moeten worden gekeken naar wat er precies mis gaat bij elektra. Op dit moment zijn controles op elektrische installaties niet verplicht.

Verschillende organisaties hebben zich eerder hardgemaakt voor strengere maatregelen om stalbranden te voorkomen. 

De Dierenbescherming reageert positief op de politieke ontwikkelingen, maar blijft kritisch. Volgens de organisatie kan het nog veel tijd kosten voordat er uiteindelijk wettelijke regels zijn. De Dierenbescherming, die zelf ook aan het actieplan heeft meegewerkt, pleit ervoor om ''door te pakken''.

Ook Wakker Dier wil snel maatregelen. Het nieuwe kabinet kan de stalbrandproblematiek niet negeren en de evaluatie bevestigt de noodzaak om stallen brandveiliger te maken, meent de dierenwelzijnsorganisatie.