De Aziatische hoornaar laat zich steeds vaker zien in Europa. Imkers in meerdere landen maken zich hier zorgen over omdat het insect zich voedt met onder meer honingbijen.

Het AD schrijft woensdag dat imkers in Frankrijk, Groot-Britannië en België alarm hebben geslagen over de Aziatische hoornaar.

Volgens Franse onderzoekers is het grotendeels zwarte roofdiertje van maximaal drie centimeter in 2004 op een schip met keramische potten meegelift naar Frankrijk. Het lijkt sterk op de Europese hoornaar, een iets grotere wesp met roodbruine kleur. 

In België is de Aziatische hoornaar onder meer op ongeveer 40 kilometer van de Nederlandse grens gezien, aldus het AD. Mogelijk duikt het insect in de toekomst ook op in Nederland. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA) berichtte eind vorig jaar dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn.

De Aziatische hoornaar staat sinds 3 augustus 2016 op een EU-lijst met schadelijke planten- en dierensoorten. Bezit en handel in die soorten zijn verboden. Daarnaast zijn lidstaten verplicht om bestaande populaties op te sporen en te vernietigen.

Een steek van de Aziatische hoornaar is volgens de NVWA niet levensbedreigend voor mensen. Wel kunnen steken op gevoelige plekken gevaarlijk zijn.