Chimpansees kunnen het handgebarenspel steen-papier-schaar leren spelen. Na oefening kunnen zij dit even goed als kinderen van vier jaar, hoewel het de mensapen aanzienlijk langer kost om het te leren.

Dat blijkt uit een experiment dat is uitgevoerd door het Mensapencentrum van de universiteit van Kyoto in Japan. Zeven chimpanzees werden getraind om te reageren op handsignalen uit het spel, die op een scherm werden getoond. Als de mensapen het winnende signaal kozen, kregen ze een beloning. Bij het verkeerde signaal klonk een zoemer.

"Het doel van het onderzoek was om te ontdekken of chimpansees een dwarspatroon kunnen leren door training in de regels van het steen-papier-schaar-spel", zei hoofdonderzoeker Jie Gao.

"De prestaties van de chimpansees waren vergelijkbaar met die van 4-jarige kinderen. Het grootste verschil was de leermethode", aldus Jie. "Kinderen veranderden hun keus onmiddellijk nadat ze een verkeerde keuze hadden gemaakt, terwijl er bij de chimpansees vaak meerdere sessies nodig waren voordat ze zichzelf verbeterden."

Kinderen

Uiteindelijk slaagden vijf van de chimpansees erin het spel te leren spelen. Gemiddeld kostte dat 307 sessies. Een groep van 38 kinderen van 3 tot 6 jaar oud leerden het spel ook. Zij slaagden daarin na gemiddeld vijf oefensessies.