Twee jaar nadat de leeuw Cecil door een trofeejager in Zimbabwe werd gedood, lijkt zijn zoon eenzelfde lot te hebben ondergaan, meldt de BBC donderdag.

De zes jaar oude Xanda zou zijn gedood buiten nationaal park Hwange, in het noorden van Zimbabwe.

De leeuw was door onderzoekers van de Universiteit van Oxford voorzien van een elektronische halsband. Een beroepsjager heeft de dood van Xanda bij de autoriteiten gemeld en zijn halsband opgestuurd.

Volgens de BBC was Xanda net oud genoeg om legaal te worden bejaagd. Particulieren betalen duizenden euro's om op groot wild te mogen jagen. Met dit geld worden medewerkers betaald die de overige dieren in het nationaal park beschermen.

Cecil

De bij toeristen bekende Cecil was dertien jaar oud toen hij door een Amerikaanse tandarts werd gedood. Hij had de leeuw naar verluidt met een pijl aangeschoten en na een veertig uur durende achtervolging met een geweer afgemaakt. De man moest vanwege woedende reacties in zijn woonplaats tijdelijk onderduiken.

De dood van de Afrikaanse leeuw zorgde ook internationaal voor veel ophef. Zimbabwe controleert sindsdien streng op jagers. Daarnaast besloten sommige vliegtuigmaatschappijen te stoppen met het vervoeren van delen van dieren die als jachttrofeeën worden meegenomen.