Wetenschappers denken te weten hoe het komt dat honden zo vriendelijk en sociaal zijn richting mensen. De reden is een genetische afwijking, die ook voorkomt bij mensen.

Onderzoekers van de universiteit van Princeton toonden met DNA-onderzoek een verband aan tussen bepaalde genetische veranderingen en gedrag, zoals de aandacht voor vreemden en het oppikken van sociale aanwijzingen. De bevindingen zijn woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

De onderzoekers leggen een verband met het zeldzame Williams-Beuren-syndroom bij mensen. Mensen die hieraan lijden zijn vaak hypersociaal en kennen geen angst voor vreemden.

Volgens de onderzoekers komt dit sterk overeen met het zeer sociale gedrag bij honden. Hierdoor zijn de dieren erg trouw en willen ze graag spelen met mensen. Dit komt ook tot uiting in het likken van het baasje of het kwispelen met de staart.

Het vriendelijke gedrag van honden wordt veroorzaakt door een afwijking in de twee genen GTF2I en GTF2IRD1. Deze genen worden ook geassocieerd met het Williams-Beuren-syndroom bij mensen.

Wolven

De gevonden genetische afwijking onderscheidt honden ook van wolven. De onderzoekers bestudeerden het gedrag van honden die worden gehouden als huisdieren en grijze wolven die leven in gevangenschap. Zij testen de dieren op socialiteit en de vaardigheid om problemen op te lossen.

De testjes toonden aan dat wolven net zo goed zijn als honden in het oplossen van problemen, zoals het ophalen van stukken worst uit een lunchbox. Honden waren echter veel vriendelijker en besteedden meer tijd aan het begroeten van mensen, terwijl wolven zich daarin meer afzijdig hielden.

Honden werden 20.000 tot 40.000 jaar geleden gedomesticeerd. In die tijdspanne werden wolven getemd en tot huisdier gemaakt door mensen.

De nieuwe bevindingen zeggen ook iets over hoe honden zich hebben ontwikkeld ten opzichte van wolven en tonen aan dat vriendelijk gedrag kan zijn geëvolueerd.