Sommige krabspinnen lokken insecten naar bloemen door zonlicht te weerkaatsen, zo blijkt uit een nieuwe studie.  

De spinnen gaan op bloemknoppen zitten en reflecteren met hun lichaam uv-licht van de zon, waardoor de bloemen meer glans krijgen.

De glanzende bloemknoppen trekken bijen aan, die vervolgens worden opgepeuzeld door de krabspinnen, meldt nieuwssite New Scientist.

De wetenschappers vingen 68 soorten krabspinnen waarvan bekend is dat ze hun prooien opwachten in de buurt van bloemen. De meeste soorten verschuilen zich achter bladeren of takken, maar sommige krabspinnen gaan ook bovenop de bloemen zitten (deze soorten zijn vaak goed gecamoufleerd, zie foto).

Uit het onderzoek blijkt dat deze soorten meer uv-licht van de zon reflecteren dan andere spinnen. Die weerkaatsing heeft een sterke aantrekkingskracht op insecten, zoals bijen. De onderzoekers ontdekten dat bijen eerder geneigd zijn om een bloem te bezoeken als er een spin op zit die uv-licht reflecteert. 

Roofdieren

Waarschijnlijk hebben de bijen van nature een voorkeur voor bloemen die zon reflecteren. Sommige krabspinnen hebben in de loop van de evolutie een tactiek ontwikkeld om daarvan te profiteren.

Uit het onderzoek naar de 68 soorten krabspinnen blijkt dat het vermogen van de dieren om uv-licht te weerkaatsen meerdere malen is geëvolueerd. Hoofdonderzoeker Felipe Gawryszewski denkt echter dat het weerkaatsen van zonlicht de spinnen niet alleen voordelen biedt. Ze vallen namelijk meer op. "Ze trekken er meer prooidieren mee aan, maar misschien ook wel meer roofdieren."