Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
stierslang

'Noord-Amerikaanse stierslang plant zich voort in Nederlandse duinen'

Na verschillende meldingen van de Noord-Amerikaanse stierslang in de duinen in Zuid-Holland lijkt het er nu op dat de slangen zich aan het voortplanten zijn. Reptielenzoo Serpo in Rijswijk ontdekte dat een stierslang zwanger was en afgelopen weekeinde eitjes heeft gelegd. 
Door NU.nl

Dat zegt Walter Getreuer van de reptielendierentuin tegen NU.nl. "Je ziet duidelijk dat de eitjes bevrucht zijn."

De stierslang wordt steeds vaker gezien in de Zuid-Hollandse duinen. Zo meldde het AD eerder dat het exotische reptiel door diverse wandelaars was opgemerkt in de duinen bij Wassenaar.

Getreuer kreeg in zijn Reptielenzoo Serpo al meerdere exemplaren binnen. "De grote vraag blijft waar de beesten vandaan komen. Het lijkt er toch wel op dat iemand een flink aantal van de slangen in de duinen heeft vrijgelaten", stelt de reptielenhouder. 

"Daarnaast zijn de dieren ook in staat om elkaar te vinden om te paren en bij een goede, constante temperatuur van zo'n 27 graden zullen de eitjes na zestig dagen uitkomen."

Beeld uit video: 'Noord-Amerikaanse stierslang plant zich voort in duinen Zuid-Holland'2:19
Afspelen knop

'Noord-Amerikaanse stierslang plant zich voort in duinen Zuid-Holland'

'Noord-Amerikaanse stierslang plant zich voort in duinen Zuid-Holland'

Opkomst 

De opkomst van de slang zou een plaag kunnen zijn voor vogels zoals de buizerd, die niet gewend is aan de dreiging van de reptielensoort. "De stierslang aast op de eitjes in een vogelnest en zou dat helemaal leegeten. Hij wordt dan een concurrent van de marter", legt Getreuer uit. Hij denkt echter dat het voorlopig in zo'n vaart niet zal lopen. 

"Pas over enkele jaren kunnen we de gevolgen overzien en vaststellen in hoeverre de stierslang zich heeft voortgeplant." De definitieve vestiging van de Noord-Amerikaanse slangensoort zou op termijn een probleem kunnen opleveren voor andere diersoorten.  

Voor mensen is de slang niet gevaarlijk. Alhoewel de stierslang twee meter lang kan worden en er misschien gevaarlijk uitziet, is hij niet giftig. 

Het zou niet de eerste keer zijn dat een exotische slangensoort zicht voortplant in Nederland en zich hier definitief vestigt. Bij het Drentse Eelde komt al twintig jaar de Russische Rattenslang voor, nadat onbekenden verschillende exemplaren hadden gedumpt in het gebied.

Aanbevolen artikelen