In een tuin in het Brabantse Steenbergen is één Oost-Aziatische boktor én een vers uitvlieggat van deze boktorsoort gevonden. 

De tor zat in een Japanse kwee, een soort roos. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) meldde vrijdag dat inspecteurs inmiddels alle tuinen nabij de vindplaats grondig hebben onderzocht.

De Oost-Aziatische boktor komt uit het verre oosten en is zeer schadelijk, omdat ze veel loofbomen en struiken kunnen kaalvreten. Rond de vindplaatsen worden altijd maatregelen getroffen om de verspreiding van het beestje tegen te gaan.

De NVWA heeft geen andere exemplaren of uitvlieggaten aangetroffen. Daarom gaat de dienst ervan uit dat het ene beestje uit dit gat is gekomen. De NVWA zal eind van dit jaar, als de bomen kaal zijn, nogmaals de boel inspecteren. Daarna wordt de tuin en de omgeving vier jaar lang elk jaar gecontroleerd. De eigenaar van de tuin waarschuwde zelf de NVWA.

Verpakkingshout

In 2012 werd een Aziatische boktor in Winterswijk aangetroffen. De NVWA rooide toen tientallen tuinen.

Hoe de tor in Nederland komt is niet duidelijk, maar het kan meekomen via verpakkingshout, zegt een woordvoerder van de NVWA.