10 procent van gevangen vissen wereldwijd teruggegooid in zee

Ongeveer 10 procent van de vissen die wereldwijd wordt gevangen in oceanen worden, dood of ernstig gewond, terug in de zee gegooid. De vissen zouden niet de gewenste kwaliteit hebben.

Dat blijkt uit cijfers die tien jaar lang door driehonderd wetenschappers in kaart zijn gebracht. Het rapport werd maandag gepresenteerd in Moskou.

Ongeveer 10 miljoen van de 100 miljoen ton vis wordt jaarlijks teruggegooid. Vissersboten gooien vissen terug die ziek, te klein, al gewond, of van een ongewenste soort zijn. Wetenschappers noemen het teruggooien "een enorme verspilling, in een tijd waar overbevissing een probleem vormt voor aarde en mens". 

Hoewel de onderzoekers de 10 procent nog "te veel noemen", is het aantal wel een daling ten opzichte van 1989. Toen werd ruim 15 procent van de vissen teruggegooid. De daling is waarschijnlijk te danken aan moderne visapparatuur en het verbod dat sommige landen hebben ingesteld op het teruggooien.

Zo moeten vissers in de Europese Unie voortaan voldoen aan de aanlandplicht: zij mogen hun bijvangst dus niet teruggooien in zee. 

Stille Oceaan

In de Stille Oceaan wordt procentueel het meeste vis teruggegooid. Vooral op Russische vissersboten, die op koolvis jagen, en op Zuid-Koreaanse en Chinese boten worden veel vissen gedumpt.

Lees meer over:
Tip de redactie