Rotterdam wijdt expositie aan spreeuwen op Centraal Station

Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam gaat dit najaar een grote expositie wijden aan spreeuwen. De vogels zijn de afgelopen jaren een geliefde attractie geworden op het nieuwe Centraal Station.

"Ze zijn een onlosmakelijk onderdeel van het leven op het station geworden", stelt stelt bioloog en museumdirecteur Kees Moeliker. "Geef ze eens ongelijk: ze zijn elke dag verzekerd van een niet aflatend voedselaanbod, doordat reizigers naar hartenlust kruimelen met hun croissantjes en gevulde koeken."

Bovendien bieden de diertjes veel reizigers entertainment tijdens het wachten op de treinen. "Mijn persoonlijke favoriet is een spreeuw op perron 9", vertelt Moeliker. "Die kan heel goed het geluid van vertrekkende treinen nadoen. Spreeuwen zijn zangvogels die bij uitstek omgevingsgeluiden kunnen nabootsen."

De vogels broeden in de woonwijken vlakbij het station.

Zilveren Camera

De basis van de collectie vormt een fotoserie die Jasper Doest in 2015 maakte van de vogels op Rotterdam Centraal. Met deze reeks won Doest vorige jaar de Zilveren Camera. Ook bevat de tentoonstelling het lichaampje van de oudste overleden spreeuw van Nederland die bewaard is gebleven.

Moeliker wil met het initiatief ook aandacht vragen voor de positie van de spreeuw in Nederland. Het gaat de laatste jaren niet goed met spreeuwen in Nederland. Het worden er steeds minder, vooral door de afname van sappige weilanden, de voornaamste voedselbron voor de vogel.

De expositie Spreeuw Centraal is van eind augustus tot begin 2018 te zien in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Eerder wijdde het museum een soortgelijke expositie aan de huismus.

Tip de redactie