Nederlandse speurhond op jacht naar stropers in Mali

Een Nederlandse cockerspaniël gaat vanaf eind juni jagen op ivoorstropers in het Noord-Afrikaanse Mali. Mitch, de eerste in Nederland opgeleide 'ivoorhond', is getraind om ivoor te ruiken en op te sporen, en gaat binnenkort met rangers mee op patrouille met Malinese parkwachters

Mali is een centrum van ivoorjacht, een business waarin enorme bedragen omgaan, vergelijkbaar met wapen- of drugshandel.

Als de parkwachters een olifantenkarkas vinden, kan Mitch de rangers hopelijk naar de plek brengen waar het ivoor wordt verborgen. "Ivoorhandelaren hebben daarvoor uitgekiende bergplaatsen, die heel moeilijk te vinden zijn. We hopen dat er 'grote jongens' worden betrapt om de ivoorhandel een flinke slag te kunnen toebrengen'', zegt dierenarts Roeland Wessels uit Nijmegen.

Wessels heeft Mitch samen met zijn vrouw en collega-dierenarts Astrid gekocht en stelt het kostbare dier belangeloos ter beschikking aan de Afrikaanse organisatie Chengeta Wildlife. 

Ivoortraining

De cockerspaniël is door hondentrainer Wesley Visscher uit Hoofddorp opgeleid. Visscher leidde eerder drugs- en explosievenhonden op voor politie en leger.

Visscher kwam in contact met Rory Young, oprichter van de Afrikaanse natuurbeschermingsorganisatie. Wessels: ''Rory opperde of een hond ook ivoor zou kunnen ruiken. Mitch is een jaar getraind en kan het nu als de beste.'' De hond komt uit een nest met enorm goede neuzen. Zijn broer is onlangs verkocht voor een militaire taak in Irak.

Opvolgers

Als Mitch succes heeft, staan er in Hoofddorp al twee andere honden klaar voor een ivoortraining. Het is de bedoeling dat de spaniël vijf jaar in Mali blijft werken. ''Een spannende periode, want we lopen kans dat stropers hem iets aandoen'', zegt Wessels. Het Nederlandse echtpaar blijft eigenaar van de hond, zodat ze het dier altijd kunnen terugeisen als het in Afrika te gevaarlijk wordt.

Mitch ondergaat de komende dagen in Nijmegen de laatste gezondheidschecks. Op 28 juni vertrekt hij met zijn trainer en een vaste, vrijwillige begeleider naar Mali.

Lees meer over:
Tip de redactie