Een koekoeksjong is maandagmiddag live voor de camera's van de Vogelbescherming uit het ei gekropen in het nest van een kleine karekiet in de Ooijpolder bij Nijmegen.

Een dag nadat de camera's aangingen, zag het kuiken het eerste levenslicht. "Nadat de eierschalen zijn verwijderd wordt er meteen gezorgd voor een continue aanvoer van eten voor het kuiken", laat de Vogelbescherming weten op haar website.

De Vogelbescherming gaat het leven van de pasgeboren koekoek vastleggen. Nooit eerder was dit live via het internet te volgen.

Zoals het de koekoek betaamt, ligt het ei in het nest van een andere vogel: een karekiet. De koekoek is een zogenaamde parasitaire vogel: moeder koekoek legt haar ei in het nest van een andere vogel. Het ei lijkt sterk op dat van de gastouder. In dit geval de karekiet.

Geboorte koekoeksjong bij Nijmegen live op internet vastgelegd
61
Geboorte koekoeksjong bij Nijmegen live op internet vastgelegd

Onschadelijk

Als het ei van een koekoek uitkomt, zal het vogeltje de andere eieren of kuikens onschadelijk maken. Zo heeft het jong de moeder helemaal voor zich alleen.

Het plaatsen van de webcam bij de koekoek is mogelijk dankzij verschillende partijen en personen, waaronder Stichting Landschapsbeheer Ooijpolder Groesbeek en Waterschap Rivierland en Staatsbosbeheer.

De webcam is hier te volgen.