Vanaf zondag volgen camera's het leven van een koekoeksjong en dat is volgens de Vogelbescherming uniek. Nooit eerder was een koekoeksjong live via internet te volgen. 

Het ei komt naar verwachting over een paar dagen uit. Zoals het de koekoek betaamt, ligt het ei in het nest van een andere vogel: een karekiet.

De koekoek is een zogenaamde parasitaire vogel: moeder koekoek legt haar ei in het nest van een andere vogel. Het ei lijkt sterk op dat van de gastouder. In dit geval is het ei gelegd in het nest van een kleine karekiet in de Ooijpolder, bij Nijmegen.

Onschadelijk

Zodra dit ei uitkomt, zal het vogeltje de andere eieren of kuikens onschadelijk maken. Zo heeft het jong de moeder helemaal voor zich alleen. Dat zal een bijzonder gezicht opleveren, denkt Vogelbescherming: een groot jong met een heel klein moedertje.

Het plaatsen van de webcam bij de koekoek is mogelijk dankzij verschillende partijen en personen, waaronder Stichting Landschapsbeheer Ooijpolder Groesbeek en Waterschap Rivierland en Staatsbosbeheer.

De webcam is hier te volgen.