Mannelijke ratten die verslaafd zijn aan cocaïne geven deze aandoening door aan hun nageslacht, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Hoe sterker de ratten verslaafd zijn aan cocaïne, hoe groter de kans dat hun jongen ook verslaafd te raken aan de drug, als ze ermee in aanraking komen.  

Waarschijnlijk zorgen subtiele veranderingen in de afstelling van bepaalde genen ervoor dat een cocaïneverslaving bij ratten kan worden doorgegeven van vader op zoon. Dat melden Chinese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Knop

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door mannelijke ratten cocaïne toe te dienen. Ze trainden de dieren om op een knop in hun kooi te drukken. Als beloning kregen de ratten dan wat cocaïne. Al snel raakten de dieren verslaafd.

Om te meten hoe afhankelijk de ratten waren van de drug, lieten de wetenschappers de ratten steeds harder werken. Na een tijdje moesten de dieren twee, drie of zelfs vier keer op de knop drukken om cocaïne te ontvangen.

Voor de meest verslaafde dieren was dat geen probleem. Ze bleven op de knop drukken, terwijl andere ratten afhaakten, zo meldt nieuwssite MedicalXpress.

Paren

Uiteindelijk lieten de wetenschappers alle ratten paren met vrouwtjes. Bij een vervolgonderzoek bleek dat de jongen van de dieren met een sterke cocaïneverslaving zelf ook bovengemiddeld veel interesse toonden in cocaïne als ze ermee werden geconfronteerd.

Een analyse van het DNA van de ratten wees uit dat de vaders hun verslaving 'epigenetisch' hadden doorgegeven aan de jongen: de afstelling van sommige genen van de jonge dieren was veranderd door het verslavingsgedrag van hun vader.   

De wetenschappers vermoeden dat ook mensen een verslaving kunnen doorgeven aan hun nageslacht doordat er subtiele veranderingen optreden in de afstelling van hun genen.